Szent Imre templom (2022)


Gelencén találjuk Székelyföld egyik leghíresebb műemlékét, az UNESCO Világörökség részét képező katolikus erődtemplomot. A 13. századi, fallal körülvett épület belsejében látható az a Szent László-legendáját feldolgozó képsorozat, amely egyedülálló a világon.

A Felső-Háromszék egyik legkiseb településén, Gelencén álló templom a tatárjárás után, kb. 1245 körül készült. A 13. században készült épületből napjainkra is megmaradt a templomhajó és a diadalív félköríves kialakítása. Az épület szentélyét már a 15. században gótikus stílusban átépítettek, a harangtorony és a védőfal is ekkor készült el. A templom egyik legszebb részét, a kazettás mennyezetet 1628-ban alakították ki, ehhez 1766-ban karzatot is kapcsoltak. Valószínűleg a barokk stílusú főoltár is ekkor készülhetett. A műemléktemplom restaurálása 1966-ban történt meg, a munkálatok során megtisztították a falképeket, és felújították a kazettás mennyezetet.


A gelencei műemléktemplom legnagyobb értéke a belső falfelületeit díszítő 14-15. századi freskósorozat. Az észak olasz hatású képek Alexandriai Szent Katalin-, Szent Jakab- és Szent László-legendáját, valamint Krisztus passióját jelenítik meg. A templom külső falán is láthatóak freskók, amelyek az angyalok között térdelő Madonnát és Krisztus király ábrázolják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése