Péteri-tó (2022)

A Péteri-tó egy természetes szikes tó, amely homoki ligeterdős, és szikes pusztai környezetben fekszik a Kiskunság egyik szegletében.

A Petőfiszállás határában, az E5-ös főútvonal mellett található három egységből álló tórendszert egykoron halastóként hasznosították. A tavak vízutánpótlását eleinte a Dong-ér csatorna biztosította, de így is a tó gyakran kiszárad, mert nem jön elegendő víz a csatornából. A halászati tevékenység a 60-as évek közepéig folyt a tavakon, de 1976 óta a természetvédelmi oltalom alatt áll a Péter-tó a körülötte található rétekkel és legelőkkel együtt. Ugyanis a tóparti nagy kiterjedésű nádasokban gazdag madárvilág talált otthonra az elmúlt évtizedekben.

A Petőfiszálláshoz tartozó 220 hektáros szikes tavon 2018-ban a helyi önkormányzat és a Kiskunsági Nemzeti Park rekonstrukciót hajtott végre, és a mederben lévő kereszttöltések elbontották. 2021-ben pedig a területen található kilátók és tanösvények megújultak, tovább újabb madármegfigyelők és turistautak létesültek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése