Parajdi Sószoros tanösvény (2022)


A Parajdi sószoros Erdély egyik leglátványosabb természeti ritkasága, amely egy 60 hektáron elterülő természetvédelmi terület. A területen egy az itteni különböző sóformációkat, sósforrásokat, és a hagyományos népi sós iszapfürdőt bemutató ösvény is kanyarog.

A "Sószoros", lényegében a Korond-patak szurdokvölgye, amely a Parajdtól dél-nyugatra elhelyezkedő 576 méter magas Sós-hegyen található. Az egykori bányatelepen az emberi tevékenység és az eső hatására borotvaéles kősósziklák, sóformációk, sóbarlangok, sárfolyások alakultak ki. A csodálatos, millió színben és formában pompázó sókarsztos térszínt járva átfogó képet kapunk az egyik legrégebben használt ásványi nyersanyaunkról, a kősóról.

Az országos védettségű, geológiai természetvédelmi területet a Só-szoros tanösvény járja körbe és mutatja be a látogatóknak. A tanösvény állomásai többek között a régi bányatelep, a sós források, a sókarfiolok, a kősóban kialakult víznyelő, a sókitermelés, a sógerinc és a sós-agyagos iszapfürdők. Ezeket a felszíni formációkat több nyelven íródott információs táblák mutatják be, de a megtekintésük pedig belépőjegy váltáshoz kötött.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése