Evangélikus "Fekete" templom (2022)


A brassói Fekete templom Románia legnagyobb temploma, amely az európai gótika egyik legjelentősebb alkotása. Az épület nevét és küllemét is az 1689-es tűznek köszönheti, amikor is a Habsburgokkal dacoló szász lakosság felgyújtotta a várost és a gomolygó füst összekormozta a falait.

Brassó óvárosában áll a szász evangélikus Fekete templom, amely 1383 és 1477 között épült, a tatárok által elpusztított Szent Katalin-templom helyére. A gótikus épületet az elkészülését követően Szűz Mária tiszteletére szentelték fel. A 1542-ben a templom az evangélikusok kapták meg, akik itt tartották az első német nyelvű erdélyi istentiszteletüket. 1689. április 21-én a császári katonaság rendbontása alatt a templom kiégett, és csak évtizedek múltán sikerült felújítani.


A brassói templom lenyűgöző méreteivel már kívülről is csodálatos látványt nyújt, de igazi értékei a belső terében láthatóak. A háromhajós épület oszlopcsarnokába lépve rögötön láthatóvá válik a több mint száz darabból álló szőnyeggyűjtemény, amelyeket Kis-Ázsia hírneves szőnyegközpontjait készítettek. Emellett különlegesek még az önarcképpel, családi címerrel vagy a céh jelvényével díszített síremlékek, amelyek az oldalhajókban láthatóak. Az egykori céhek tisztségviselőinek 1700-as évekből való, díszesen festett padjait több helyen is láthatjuk a templomban. A torony lakó harang Erdély legnagyobbjaként tartják számon, az 1839-ben készült Buchholz orgona pedig Románia legnagyobb orgonája.

Magyarországi jelképek is több helyen feltűnnek a templombelsőben, a jobb oldali hajó oldalkápolnájának freskója alatt Mátyás és Beatrix címere, valamint a szószékkel szemben a Hunyadi-címer látható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése