Szent László király domonkos templom (2019)

A domonkos szerzetesek a 13. században érkeztek Debrecenbe, hogy az ország keleti végében élő kunokat és a mongolokat megtérítések. A rend kolostora valószínűleg a mai Református Kollégium helyén állt és a Szent András templom is ők építették. 

A szerzetesrend 1326 után távozott a városból, kolostorukat a ferences szerzetesek vették át. A domonkosok 1942-ben a ferencesekkel telepedtek vissza városba. Miután a rendházukban csak egy szoba-kápolna volt, ezért 1947-ben elkezdték egy monumentális templom és kolostor építését. Sajnos ezt az épületet az Elnöki Tanács rendelete alapján nem fejezhették be, mert a domonkos rend működése megszűnt. Az ezt követő évtizedek alatt a már meglévő falakat szét is hordták. 1982–1983 között Kálmán Ernő mérnök tervei alapján, Zsuga Miklós építész építette fel a Füredi utcában a mai  templomot a régi alapjaira. 
A domonkosok 1990. szeptember 1-jén tértek vissza Debrecenbe és közösségi- és rendház építésébe fogtak. Az újonnan felépített épületegyesületben kapott helyet az újonnan alapított II. János Pál Intézetet is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése