Szabó Magda Emlékház (2019)


 A Kossuth-díjas írónő, Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából 2017-ben nyílt meg az Emlékház, amely az írónő egykori iskolájában, a Dóczy Gimnáziumában található.

Elhaladva Abigél szobra előtt az írónő világába csöppenünk, ha belépünk a Kossuth utcai házba. A tárlatnak otthont adó Debreceni Református Kollégium gimnáziuma rendkívül fontos volt az írónő számára: 12 évig növendéke 2 évig pedig tanára volt az egykori Leánynevelő Intézetnek.
Az emlékház korabeli bútorokkal, személyes tárgyakkal, fényképekkel, idézetekkel és TV interjúkkal idézi meg az írónőt, munkásságát és műveit. A házba lépve megelevenedik a városháza, mint édesapja munkahelye és a „báránysimogatás” helyszíne. A következő megállók a Nagytemplom és a Református Kollégium, a debreceni emblematikus épületek hívatottak bemutatni az írónő és családja vallási gyökereit, a város és az épület iránt érzett szeretetét

Az emlékház nem csak nevében ház, valóban egy otthon látszatát kelti, hisz a folyosóról egy képzeletbeli szalonban lépünk, ahol az írónő könyvespolca, édesanyja zongorája és egy hangulatos kis kávézóasztal adja vissza a múlt század életérzését. A következő állomás, vagy is szoba az édesanya terme, ahol varrógép, ruhákkal teli szekrény és Szabó Magda ékszerei tekinthetőek meg. Az édesapa „barlangjában” gramofon, a fotók, földgömb és az írónő kéziratokkal terhelt íróasztala, valamint az írógépe is itt látható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése