Református templom (2019)

A kisnemesi falu első templomát 1349-ben említik először, amely Szent István tiszteletére szentelve. A téglából épült templomnak máig megmaradt a sarkain átlós támpillérekkel erősített hajója, amelyhez diadalívvel elválasztott, enyhén trapéz alaprajzú szentély kapcsolódott. Feltehetően a 15. század végén a templom szentélyét és sekrestyéjét elbontották és a helyére egy sokszögzáródású, sarkain támpillérekkel erősített, kőbordás hálóboltozattal fedett, a korábbi hajó szélességével megegyező szentélyt építettek.

Vay Ferenc az 1600-as évek elején a romos templomot átalakíttatta, a szentély kőbordás boltozatát és a sekrestyét elbontották. Az épületet az elmúlt háromszáz évben már a reformátusok használták. A II. világháború ideje alatt a visszavonuló német seregek a falu házai előtt vettek fel védelmi állást a román hadakkal szemben. Ennek következtében község három napon keresztül a harcoló csapatok közvetlen tűzvonalába esett és a templom tornya ebben az ütközetben erősen megrongálódott.

A templom a XX. századi helyreállításai során az eredeti gótikus szerkezet visszaállítására törekedtek, és a hat toronyszint egyedülálló módon állandó kiállításoknak ad helyet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése