Fehér akác (Robinia pseudoacacia)



Hazánkban és sok más európai országban a fehér akácot az Egyesült államokból honosították erdőgazdasági hasznosításra. Magyarországon elsősorban az alföldi homok megkötésére használták, de erős sarjadzóképessége miatt konkurenciát jelent őshonos fafajaink számára.
A növény fehér színű virágfürtjei tavasz végén, nyár elején nyílnak és az egyik legkiválóbb mézelő fafajunk. Ezért 2014-ben fehér akácot és az akácmézet hungarikummá nyilvánították, hogy megmentsék az Európai Unió idegenhonos inváziós fajok betelepítésének vagy behurcolásának és terjedésének megelőzéséről és kezeléséről szóló rendelete miatt.

Az akác virág kapcsán tudományos kutatások igazolták, hogy egy flavonoid glikozid nevű vegyületet tartalmaz, ami egy rendkívül hatékony és erős görcsoldó összetevő. Ezen felül képes stabilizálni és visszaállítani a gyomornedv kóros savbőségét, avagy csökkenti a savtermelődés mértékét, miközben csökkenti a gyomorfal feszességét is.
Ezenkívül fája is sokféleképpen hasznosítható, tartós keményfa. Parkettának, bútornak, kerítésoszlopnak és tűzifának is első osztályú.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése