Kilenclyukú híd (2020)


A Hortobágy jelképét, a Kilenclyukú-hidat szinte minden Magyar ember látta már, de építésének történetét és legendáit nagyon kevesen ismerik.


A napjainkban látható híd egy régi fahíd helyén épült klasszicista stílusban 1827 és 1833 között Povolny Ferenc tervei alapján. A híd a maga 167 méterével Magyarország leghosszabb közúti kőhídja, amely feljáróit kiszélesedőre tervezték, hogy a pusztai állathajtás megkönnyítse. A Világörökség részeként számon tartott hidat már többször felújították, hogy a mindig teljes pompájában tündököljön a rengeteg ide látogató számára. 

A hídhoz kapcsolódik a település legnagyobb rendezvénye az augusztus 20. hídi vásár, amikor is minden hagyományos kézműves mesterség képviselteti magát.

A híressé vált kilenclyukú kőhídnak több legendája van, az egyik monda szerint a Hortobágy kilenc betűjét szimbolizálják a boltívek. A másik szerint egykoron Rózsa Sándornak sürgősen el kellet hagynia a csárdát, de a folyón csak úgy tudott átjutni, hogy kilenc szeretője leborult eléje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése