Hortobágyi halastavak (2020)




A hatalmas hortobágyi pusztában Közép-Európa egyik legnagyobb halastórendszere található, amely egy páratlan oázis az itteni és a költözőmadarak számára. A területen előforduló, közel 300 madárfaj megfigyelésére kilátóhelyeket, és egy tanösvényt alakitatott ki a Hortobágyi Nemzeti Park a tórendszer körül.

A halastórendszer kiépítése már az első világháború idején megkezdődött, és még ma is folyik rajta a halászat. A kék foltként tündöklő paradicsomi állapotokat a vonuló madarak hamar felfedezték maguknak, és azóta rendre itt pihenik ki a hosszú utazást.


A tóegység a Hortobágyi Nemzeti Park fennhatósága alá tartozik már az 1973-as megalakulása óta. A szigorúan védett övezeté való nyilvánítását követően pedig már Ramsari terület, és a Világörökség része is. A Nemzeti Park munkatársai évente több alkalommal is szerveznek szakvezetéses túrákat az itteni páratlan madárvilág megfigyelésére.




A hortobágyi halastó csak a Halászbárka Halastavi Fogadóközponton keresztül érhető el, ugyanis a halastavak és a körülöttük-közöttük fekvő tanösvény, és a környékbeli madárlesek csak belépőjegy ellenében látogathatók. Az időszakosan nyitva tartó fogadóközpontban büfé és ajándék bolt is üzemel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése