Tiszakürti Arborétum (2020)


A Tiszakürti Arborétum az ország egyik kevésbé ismert szegletében, a Tiszazugban található. Az itteni fáskert telepítését az 1850-es évek elején kezdte meg a híres Bolza grófi család, és napjainkban a 60 hektár területű, 1200 fajt számláló növényállománnyal rendelkező park Magyarország legnagyobb arborétumai közé tartozik.

A Tige családba beházasodó Bolza fiú örökölte meg a tiszakürti vadászkastélyt, majd udvarházat kezdtek el építeni a régi vadászlak helyén, a református templom mellett. A Tisza árterébe pedig főúri kertet álmodtak meg, amelyhez Erdélyből hozattak kertépítőt, Tompa Mihály személyében.

A kert telepítéskor platánok, hársak, amerikai tölgyek, fenyőfajok kerültek elültetésre, de helyet kaptak az ország és Európa más vidékeiről származó növények is. Ebből a fás elegyből nem volt nehéz a későbbiekben arborétumot létrehozni. Az eredetileg kastélykertként funkcionáló parkot 1962-ben természetvédelmi területté is nyilvánították. 


1975-ben az eredeti arborétumot 10 ha-ral kibővítették, hazai erdőtársulások és amerikai vöröstölgyek telepítésével szegélyerdőt hoztak létre. Az így keletkezett belső szabadtereken, pedig a híres botanikusunk, Soó Rezső tervei alapján helyezték el a napjainkban is látható fás szárú növénycsaládok nemzetségeit.

Az arborétumban faszobrok is láthatóak, amelyek az 1974-1982 között itt működő fafaragó alkotótábor hagyatékaként maradtak itt. Ezek közül a művészi értékével kimagaslik Vas Csaba alkotása, a gyeptükör fölött szinte lebegő, közel 6 méteres, titokzatos mosolyú Niké (nimfa) szobor.


A park kiválóan alkalmas arra, hogy még sok-sok ideig gyönyörködhessünk és pihenhessünk a Tisza-vidék életerőt sugárzó fái alatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése