Avasi református templom (2020)

























Az Avas lábánál megbújó gótikus református templom Miskolc legrégebbi és egyben legértékesebb műemléke.

A város első templomát a 13. században kezdték el építeni, amely egy egyhajós, román stílusú templom volt. Nagy Lajos uralkodása alatt kezdték meg e templom bővítését, majd 1289-ben teljesen átépítettek, ekkor kapta meg ma is látható késő gótikus stílusú csarnoktemplom alakját. 1544-ben a törökök felgyújtották az épületet, sőt az épület legszebb részét a tornyot is ledöntötték. Az építmény két évtizedig tető nélkül állt, míg nem a reformátusok 1563 és 1569 között átépítették. A torony is ekkor készült, de nem az eredetivel megegyező helyen, hanem templomtól különálló harangtoronyként állították fel.
A templom belsejében található neogótikus stílusú orgonát 1895-ben építette Angster József. A 2000-es évek elején újabb felújítás helyett új hangszert kapott a gyülekezet, de a régi orgonát megy hagyták az eredeti helyén.

A templom körül található a város legrégebbi temetője terül el, amely legrégebbi sírkövek a 17. és 18. századból valók. A temetőben nyugszik többek között Szemere Bertalan, Palóczy László, Horváth Lajos, és a Latabár család is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése