Református Deszkatemplom (2020)

A temetőkert bejárata előtt álló Deszkatemplom múltja 1698-ig nyúlik vissza, ugyanis feljegyzések szerint ekkor „zsindelyezték meg a külső temetőben lévő isteni szolgálatra emelt helyet". 

Az istenház első felújítása 1727-re datálódik, ekkor már kőalapra építették fel az új templomot. Az épületet csak 1808-ig használták a reformátusok istentiszteleti célokra, mert felépült a másik, nagyobb templomuk a Kossuth utcában. A következő évtizedek során a templom állaga erősen leromlott és félő volt, hogy lebontása mellett dönt a városvezetés. De Bató István és neje megmentette a dicső múltra visszatekintő épületet és jelentős vagyont adományoztak a folyamatos felújítására. Részben ebből a keretből és a hívek adományaiból új Deszkatemplomot építettek, amelyet 1938 szeptemberében vett birtokba a különálló tetemvári gyülekezet.
1997. december 4-én hajnali 3 órakor következett be a katedrális eddigi történelmének legnagyobb katasztrófája, ugyanis egy gyújtogatás következtében óriási fáklyává változott az épület zsindelye. Mivel Miskolc egyik jellegzetes épülete égett ekkor porrá, így a település lakossága is segítő kezet nyújtott a templom régi pompájának visszaállításához. A székely stílusú műemléket végül 1999-re sikerült újjá építeni, amelyhez felajánlásokkal, pénzadományokkal és szakmai tudásukkal járultak hozzá a templom megmentői .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése