Szent Háromság orosz ortodox templom (2020)

A miskolci Szent Háromság orosz ortodox templom nemcsak városnak, hanem egész Magyarországnak is egyik rendkívül nagy értéket képviselő műemléke.
A Balkánról a Magyar Királyság területére, nagyobb számban érkező ortodox hitű családokból az 1700-as évek szerveződött egyházközösség Miskolcon. A Szent Naumról elnevezett kápolnájukat az idők folyamán kinőtték a helyi görögök, ezért elhatározták, hogy Isten dicsőségére különálló, díszes templomot építenek. A ma is látható barokk templom alapköveit 1785-ben rakták le, de az épület csak 21 év múltán készült el.
A templom 88 darabból álló ikonosztázionját Jankovics Miklós egri faszobrász készítette, a rajta látható képeket pedig Anton Kuchelmeister bécsi akadémiai festőművészt festette ukrán ikonfestők segítségével. A mennyezeti freskó szintén Kuchelmeister alkotása.

1782-ben II. Katalin orosz cárnő Miskolcon történt átutazása alkalmával meglátogatta a Piatz utcai kápolnát. A látogatása emlékére a Szentséges Istenszülő Ahtirkai Csodatevő ikonjának egy másolatát ajándékozta a közösségnek, amely díszes helyet kapott a templomban.
A II. világháború alatt Popovics Konstantin atya által megőrzött hatalmas értékkel bíró műkincsekből megalakult a Miskolci Magyar Ortodox Múzeum, amely csodálatos ikon- és kegytárgy-gyűjteményével az ország egyik legérdekesebb ortodox múzeuma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése