Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastély (2023)

Iszkaszentgyörgy az Amádé család birtoka volt a már a 17. században is, az első kastélyt Amadé Antal építtette 1735-ben. 1800-ban az épület Bajzáth József tulajdonába került, aki 1820-ban jelentős átalakíttatta az itt álló kastélyt. A klasszicista stílusú épület 1840 körül új homlokzatot kapott, amely terveit valószínűleg Langmasy Mihály építőmester készítette. 1870-ben házassága révén került a Pappenheim-család birtokába a kastély, és mai kialakítása gróf Pappenheim Siegfried nevéhez fűződik.

 1904 és 1909 között egy emeletes, gazdag kőszobrászati díszítésű barokk épületet emeltek a nyugati mellékszárny helyére, Gabriel Seidl müncheni építészprofesszor tervei alapján. Majd 1906-1909 között készült el a kaputorony és a tornyos istálló is.


A Pappenheim család egészen a második világháború végéig birtokolta a kastélyt, utána kórház, menekültszállás, üdülő és munkásszálló is működött benne. Az 1960-as években hivatal, rendőrőrs, vegyesbolt, gyógyszertár és posta is egyszerre kapott itt helyet. Ezt követően a helyi általános iskola, a hozzákapcsolódó könyvtár és művelődésiház költözött be ide, amelyek a mai napig működnek is a kastélyban.

Az itt húzódó teraszos neobarokk angolkert ma is a látogató, ahol számtalan növénykülönlegességek, geometrikusan nyírt sövények, fasorok, és kerti építmények láthatóak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése