Bajai izraelita temetők (2023)


A bajai izraelita temetők egy rég letűnt világ szellemét idézik, ugyanis itt nyugszanak a város hajdanvolt híres polgárai az elmúlt három évszázadból.

A zsidó temető, vagy ahogy ők nevezik a „zsidók kertje” a Szegedi út mentén, a város egykori határában található. A főútról bekanyarodva a jobb oldalon a régi temető, a bal oldalon pedig az ún. új temető látható. A régi temetőt 1790-ben alapították az akkori hitközség tagjai, és egészen az 1950-es évek elejéig temetkeztek ide. A sírkertben napjainkban kb. 5-7 ezer sír található, amelyek homokkőből, mészkőből, gránitból és márványból készültek. 

A temető érdekessége még, hogy több, az első világháborúban elhunyt muzulmán vallású katona sír is található itt. A szerb hadsereg muzulmán vallású katonáit egyik katolikus temetőben sem engedtek eltemetni, így ide temették el őket.

A temető egyetlen megmaradt szakrális épülete a Fischer-család kriptája, amely klasszicista stílusjegyeket visel magán. Az építmény kupoláját egykoron színes freskó borította, de ezek sajnos napjainkban nem láthatóak, az enyészeté lett.

Az újabb temetőt az 1910-es évek második felétől vették használatba és napjainkban is temetkeznek benne. Az itteni sírokban többnyire a holocaust áldozati nyugszanak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése