Teitelbaum Mózes csodarabbi sírja és ortodox zsinagóga (2019)

 A helyi hitközség megerősödésének fontos pillére volt a híres Teitelbaum Mózes, a csodarabbi. Mózes egyébként a magyarországi hászidizmusegyik megalapítója volt, ezen kívül mintegy 33 évig tanított is. Élete utolsó éveiben a hívei „Öreg szent"-nek hívták, sőt a legenda szerint Kossuth Lajos is járt a nála. A szóbeszéd alapján a gimnazista Kossuth beállított az újhelyi rabbihoz, aki megáldotta és azt mondta: „Olyan leszel, mint aki meglátta az égő csipkebokrot. A szavad kiáltani fog, a seregek Ura naggyá tesz, és hosszú életet ad neked Bábel vizei mellett”.

Halála után is sokan felkeresik a mester sírját, amely a régi temetőben található. A domboldalra felkúszó, modern betonkerítéssel körülvett, több száz éves temetőbe a menóra formájú vasalással díszített kapun keresztül lehet bejutni. A temető bejelentkezéssel mindenki számára látogatható, viszont az öltözködésre nézve vannak előírások.
A sírokon kívül, itt áll még az ortodox közösség modern hatású zsinagógája, amely érdekes kontrasztot alkot a körülötte álló beton felhőkarcolókkal. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése