Szűz Mária Szent Neve templom (2021)


Az Inárcs-pusztát lakó katolikusvallásúak kezdetekben az 1897-ben Tolnay Lajosnak által alapított iskolában tartották a szentmiséket. Az egyházközség önállóvá válását követően 1955 körül hozzáálltak egy templomépítés kivitelezéséhez. Kezdetekben 4 terv is készült, amelyeket sorra visszadobott a Rákosi rendszer. De a helyiek csak nem adták fel és végül engedélyt kaptak egy „kis imaház” felépítésére, amely mire elkészült templommá duzzadt.


A Dózsa György tér szomszédságában álló templom 1964-re készült el, a munkálatokat pedig Krejcsi László újhartyáni kőműves végezte. Az építmény tornya csak később, 1980-ban készült el. A templomnak kezdetekben fából készült főoltára volt, de később egy új, márványból készült főoltárt kapott, amely Garajszki Jenő keze-munkája. A főoltár felett függő képen Mária látható a családja, Joachim és Szent Anna körében, megalkotója Kaszás Béla volt. A festmény érdekessége, hogy a kisboldogasszony előtt térdet hajtó alakok jellegzetes sári népviseletbe láthatóak.

Talán kevesen tudják, de az inárcsi templom is rejt ereklyét, ugyanis 1989. október 1-jén Marosi Izidor váci megyéspüspök négy szent (Szent Vince, Szent Jusztin, Szent Beáta, Szent Fortunatus vértanúk) földi maradványából származó ereklyéit helyezte be az oltárba.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése