Szent Anna székesegyház (2019)


Már a középkorban Debrecen vallásos katolikus település volt, több nagy templommal. Sajnos ezen épületek nagy része eltűnt az évszázadok viharában.

1551-től a város kálvinista vezetése megtiltotta a katolikusok letelepedését a városban, templomaikat pedig a reformátusok foglalták el. A debreceni katolikus egyházi élet újraalapítója gróf Csáky Imre váradi püspök, bíboros volt.  Az 1693-ban kiadott Lipót-diploma végre visszaengedte a katolikusokat és számukra templomhely „kimutatásához” kötötte a törvényhozás.

A Szent Anna templom megtervezésével a milánói születésű Giovanni Battista Carlonétbízta meg a Bíboros. A nyugodt homlokzatú, torony nélküli barokk templom 1721-1746 között készült el és a plébánia vezetését pedig a piarista atyák vállalták el. A Szűz Mária édesanyja, Szent Anna tiszteletére felszentelt katedrális 1811-ben megrongálódott a tűzvészben, s ezért 1834-ben felkérték Povolny Ferencet, hogy a templomot újítsa meg és tornyokat építsen hozzá. A sisakos tornyai már copfstílusban készültek le, de az épület homlokzatán megmaradtak a Carlone család tagjai faragta, szenteket ábrázoló mészkőszobrai.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése