Református nagytemplom (2019)

grafika: nagytemplom.hu





Debrecennek már az 1300-as években is volt temploma, amelyet a Dósa család építettet. A templom védőszentje Szent András volt, de a 16. században egy tűzvész pusztítása után újabbat kellet építeni a helyére. Az egyhajós, gótikus stílusban épült templomnak szintén nem voltszerencséje és az 1802-es nagy debreceni tűzvészben teljesen leégett. A ma is látható épületet Péchy Mihály tervei alapján 1805-ben kezdték meg építeni a város református hívei számára.

A neoklasszicista stílusban épült templom alapterület szerint hazánk legnagyobb református temploma, illetve a város és a Magyar Református Egyház ikonikus épülete. 1849. április 14-én itt olvasta fel Kossuth Lajos a Függetlenségi Nyilatkozatot, mely esemény folytán hazánk egyik legfontosabb Nemzeti Emlékhelyévé vált.
A földszinti templomtér egyik legszebb látnivalója az orgona, melyet Jacob Deutschmann bécsi orgonakészítő mester készített 1838-ban.


A debreceni Nagytemplom kiemelt turisztikai látnivaló is, hiszen az épület földszintjén látható egy Kossuth Emlékkiállítás, valamint a Gyülekezettörténeti Kiállítás, továbbá állandó kiállítások is láthatóak a karzatokon. De megéri felsétálni egészen a nyugati torony kupolájáig a Rákóczi-haranghoz, valamint szemet gyönyörködtető kilátás nyílik a két torony között húzódó panorámajárdáról.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése