Szent Egyed templomrom (2023)


A babócsai Basa-kertben található a Szent Egyed templomrom, amely egykoron az itteni vár területén állt a Szent Miklós monostorral együtt, és a Tibold nemzetség temetkező helye volt.

A babócsai vár valószínüleg a 13. században épült, templomát 1248-ban említik először az írások. Az itt álló román templomot vélhetően a 14. században gótikus stílusban átalakították. Miután 1600-ban a török elfoglalta várat, hatalmas rombolásba és építkezésben kezdtek, a kolostort, a templomot és a hozzá tartozó temetőt lerombolták, a templom helyére egy nagyméretű gőzfürdőt építettek. A török kiuzését követően az épülete már nem használták, köveit feltételezhetően elhordták a környékbeli építkezésekhez.

Magyar Kálmán 1984-1992 között folytatott feltárásokat a Basa-kertben, ekkor került elő a román kori téglatemplom. A templom körül pedig 67 sírt találtak fel, de egy 12-13. századi domborművet is felszínre hoztak, amely Szent János evangélistát ábrázolja, amint egyik kezében könyvet tart, a másikat áldásra emeli.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése