Deák Ferenc-zsilip (2023)


Az országosan is kiemelt jelentőségű vízilétesítmény található Baján a Sugovica, a Ferenc-tápcsatorna és a szeremlei Holt-Duna találkozásánál. 

A téglafalazatú hajó- és tápzsilip 1875-ben épült Türr István olasz királyi altábornagy vezetésével. A kor élvonalába tartozó műszaki létesítmény akkoriban neveztek el Deák Ferencről. Az újonnan létrehozott tápcsatorna megfelelő vízellátása érdekében 1914-16 között szivattyútelep építettek, amellyel próbálták kiegyenlíteni a dunai vízjárás egyenetlenségeit, több-kevesebb sikerrel. A Deák Ferenc-zsilip legnagyobb megpróbáltatását az 1956-os tél végi, kora tavaszi dunai jeges árvíz idején élte meg.

A szivattyútelep épülete ma már múzeum, benne kapott helyet az a vízügyi kiállítás, amely építkezések egy-egy mozzanatát mutatja be. A bejárat mellett pedig Baja szülöttének, a csatornarendszer megújítójának, Türr Istvánnak a mellszobra áll. Az itteni patinás szivattyútelep épületegyüttese napjainkban már nem csupán muzeális érték, hanem esztétikai látványt is nyújt, ahogyan belesimul nyugodt, csendes környezetébe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése