Romkert (2022)



A cikádori, vagy más néven széki ciszterci apátság templomának egykori alapjait bemutató romkert Bátaszék egyik kiemelkedő fontosságú látványossága, emellett fontos történelmi emlékhely is.

A Boldogságos Szűz tiszteletére szentelt ciszterci apátságot 1142-ben alapította II. Géza király a Duna folyó közelében. A mocsaras, lápos területen emelt monostorra hamar ráragadt Szék név, majd később a Cikádor helynév, amely a Székudvar torzított formája volt. Az itteni monostor virágzását is a tatárjárás árnyékolta be, a dúlás után csak a monostor bizonyos részét sikerült helyreállítani. A 14. századtól azonban a bírtok lassú hanyatlásának indult, és 1478 körül egyesítették a szomszédos bencés apátsággal. 

A mohácsi csatát követően I. Ferdinánd király egy palánkot emeltetett monostor köré, amelyet Ibrahim török pasa 1529-es ostroma után elpusztított. A 150 évig itt állomásozó törökök újjáépítették palánkvárat, mecset és kaszárnyát alakítottak ki benne, sőt még egy minaretet is építettek ide. A török kiűzését követően szerb és németek érkeztek a településre, az utóbbiak a megmaradt középkori romtemplom szentélyét használták misézésre. A 19. század második felére a toldozott-foltozott épület veszélyessé vált, ezért új templom építésébe kezdtek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése