Szentháromság Nagytemplom (2022)




A Belvárosi Szentháromság templom Szolnok legrégebbi műemléke, amely egyedi értékei az épület belsejében látható barokk oltárok.

Már 1270 körüli írásokban meg említik, hogy Szolnoknak két templom van: az egyik a várban, a másik kívül. Valószínűsíthetően az utóbbi lehetett a Ferences kolostortemplom elődje.
1718-ban egy kápolnát épített Bezdiczky Ignác, ez lett a mai nagytemplom szentélye. A város lakosságának rohamosan növekedése végett az apró épületet bővíteni kezdték és a szentélyhez kapcsolódva megkezdték a kolostor építését is. Az impozáns barokk épület végül 1729-ben készült el, a terveit az olasz származású, egri építőmestert, Giovanni Carlone készítette. Hamarosan ez az épület is kicsinek bizonyult, ezért 1736-ban megépítették mai nagytemplom hajóját, a 40-es évek végére pedig elkészült a kolostor is. 1750-54 között újabb építkezés következett, ekkor kibővítették a szentélyt és hozzá egy tornyot emeltek.

A templom belsejében több oltár található, amelyek mindegyike kiváló barokk munka. Az épület egyik legszebb és legértékesebb berendezése az 1758-ban készült barokk szószék.


A templom alatt található egy kripta is, amely az egykor itt lakó ferencesek nyughelye.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése