Fővárosi Állat- és Növénykert (2021)


Budapest ad otthont Magyarország legrégebbi és legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező állatkertjének.
A Városligetben található mintegy 18,4 hektáron fekvő területen nem csak az állatok sokszínű világában gyönyörködhetünk, hanem különleges növények, és műemlék épületek is láthatóak.

Az intézmény 1866-ban nyitotta meg kapuit, és egészen 1950-ig az ország egyetlen ilyen jellegű intézménye volt. Az állatkert első igazgatója Xántus Jánost zoológus, etnográfus és utazó volt, aki az alapítási eszme úttörői közül is kiemelkedett. A kert a hanyatló érdeklődés és a magas bérleti díjak miatt a 1909-ben bezárta a kapuit. Az átépített Állatkert 1912-ben nyitott csak ki, de ekkor Európa egyik legmodernebb állatkertjének számított. A második világháború hatalmas károkat okozott az intézmény életében, súlyos bombatámadások érték, amelynek következtében az állatok és az épületek egyrésze elpusztult. Csak az intézmény dolgozóinak összefogásának köszönhető, hogy a kert 1945.ben újra nyitották.

A rendszerváltástól azonban az állatkert rohamosan növekedni és korszerűsödni kezdett, de mindvégig megőrizet 20. századi békebeli világát. Napjainkra az Állatkert páratlan oktató színtérré vált az itt megelevenedő természetvédelem és tudomány révén, de fontos része a parknak a természet közeli szabadidős programok is.
Üregi bagoly
Dél-amerikai tapír

Mississippi alligátor

Sörényes hangyász

Komodói varánusz

Fekete-fehér vari


Oroszlán (ázsiai)

Ázsiai vadkutya

Sörényes juh

Keleti gyémánt csörgőkígyó

Szélesszájú orrszarvú

Szumátrai orangután


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése