Tanösvénytúrák: Selyem-réti tanösvény (2021)A Selyem-rét egy az Ócsa környéki híres lápoknak, ahol tanösvényt alakított ki a Duna-Ipoly Nemzeti Park. A 1,5 kilóméteres sétaút során mocsaras területek élővilágába nyerhetünk betekintést, és közben gyönyörködhetünk a láperdő faóriásaiban is.

A tanösvénynek otthont adó Nagy-erdőbő helyén egykoron egy kiterjedtebb láprendszer húzódott. A Duna-Tisza közi homokhátság és a Duna-völgy találkozásánál fekvő mocsaras, ingoványos területekre az itt élő emberek ragasztották rá a turján nevet. A múltbéli területek mérete mára a lecsapolások és öntözések miatt jelentősen összezsugorodott. Éppen ezért jött létre az Ócsai Tájvédelmi Körzet, amelynek lápmaradványai különös természeti értékkel bírnak, hiszen számos ritka növény-és állatfajnak adnak otthont.


Az ócsai műúttól induló tanösvény a terület gazdag természeti értékeit mutatja be táblák nélkül 1,5 kilométer hosszan. Figyelem, a tanösvény nem körtúra, csak egyirányba halad, ezért ugyanazon az útvonalon térjünk vissza kiindulópontra!

A tanösvény adatai:

Táv: 1,5 km
Állomások: nincs
Üzemeltető: DINP
Füzet: nincs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése