Abaligeti-barlang (2021)


Abaliget szó hallatán mindenkinek az ország második leghíresebb cseppkő barlangja ugrik be. Eme mecseki barlangról viszont kevesen tudják, hogy a hegység leghosszabb járatrendszerével rendelkezik, és a földalatti értékeit a Duna-Dráva Nemzeti Park védi.
Az Abaligeti-barlang története a török hódítások idejére nyúlik vissza, bár ezekről írásos bizonyíték nem maradt fent. 1758-ban azonban már megjelenik a forrásokban a barlang, mint a helyi plébános borospincéje, amely neve ekkoriban még Paplik. 10 évvel később pedig egy helyi molnár fedezte fel a járatok egyrészét. Azóta eltelt években folyamatosan vizsgálják a szakemberek az itteni felnem fedezett üregeket és járatokat.

Az 1800-as évek vége felé nyitották meg a barlangot a látogatók előtt. A napjainkban az abaliget cseppkőbarlang kiépített főága gyalogosan, kényelmesen végigjárható. Az itteni érdekes formájú képződmények közül többet is a látogatók neveztek, ilyen például a Pisai ferdetorony, a Kálvária, az Elefántfej, a Karthágó romjai, vagy a Niagara-vízesés is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése