Szent György templom (2021)A Templom téren áll a település legszebb barokk műemléke, a mecseknádasdi Szent György-templom.
Miután benépesült a település alsó része is, szükségessé vált egy a közelben álló templom építése. Az egyházközség akkori plébánosának, Nikolaus (Miklós) Pfeiffernek és Klimó György pécsi püspöknek támogatásával készült el a templom 1760 és 1770 között.
A félköríves záródású, és háromboltozatú szentélyben három barokk és egy "szembemiséző oltár" kapott helyet. Az oltárképeket a neves bécsi festő, a kapucinus Johann Baumgartner készítette.

Az épület különlegessége a Skóciai Szent Margit-kápolna, amely a szovjet kényszermunkatáborokból visszatért hívek kezdeményezésére készült. Az oltár feletti képet Gregor Smith, skót festő akotása, az itt álló szobrot pedig egy helybéli fafaragó, Frey György készítette. A Szent szobra a Réka-vár köveiből emelt talapzaton áll.
Itt a templomban őrzik egyébként Skóciai Szent Margit ereklyéjét, amely a skót G. J. Gray bíboros-érsek ajándékozott a közösségnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése