Pótharaszti Nagyerdő (2021)




A Pótharaszti Nagyerdő az Alföld egyik legnagyobb egybefüggő erdőtömbje, a 12 ezer hektáros árnyas mai formáját a helyi erdészek munkájának köszönhetjük.

A 200 évvel ezelőtt még csak hatalmas kiterjedésű puszta húzódott a területen. Itt haladt a híres hadi és marhahajtó út, a Nagykőrösi út középkorban. Ezen vonult végig Buda kifosztása után a török sereg is. A reformkorban Petőfi Sándor is sűrűn járt erre, 1848 telén valószinüleg itt írta A puszta, télen című versét. Nagykőrös 1642-ben vásárolta meg pusztát, ekkor már a környék erdei kezdetek életre kelni, ugyanis a helyi erdőtörvény szabályozta a fák kivágását. Talán ez lehetett a fő oka, hogy az Alföldön itt maradtak meg legjobban az ősi erdők.

2014-től kezdődött meg a Nagyerdő turistabaráttá való átalakítása, első körben 100 kilométer helyi jelentőségű turistautat festett fel a Monori Erdészet és a Pest Megyei Természetbarát Szövetség közösen. Továbbá az erdészet az árnyas több pontján erdeipihenőket alakított ki, és információstáblákat helyezett el.

Az Ország Közepe Turistaút zöld jelzése is az erdőben vezet, ezen eljuthatnunk Újlengyeltől Ócsa híres templomáig is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése