Jézus Szíve templom (2020)

Büszkén magasodik a Körös-menti városka fölé római katolikus templomának tornya, amely nem csak küllemében különleges. Ugyanis a templom belsőjének ékessége a festett, kazettás mennyezet, és az itt őrizett két vértanú szentereklye is.


Gyomaendrőd első templomát 1412-ben említették először, amely valószínűleg a török pusztítás áldozata lett. Az újra települést követően 1836-ban kezdtek templomépítésbe az itt élők, és 1839-ben fel is szentelték az épületet Szent Mór tiszteletére. Ez az építmény se szolgálhatta sokáig a hívőket, az 1848-as nagy tűz pusztította el a város egyrészével együtt. A mostani templom építését 1877-ben kezdték meg, tervezője Hauszmann Alajos műegyetemi tanár volt. A templom neoreneszánsz stílusban épült, és Jézus Szíve tiszteletére szentelték fel 1878. október 27-én.

A templom belsejében két oldalkápolna található, amelyek Szent Kereszt és Szűz Mária tiszteletére lettek emelve. Az utóbbiban látható az előző templomból megmaradt oltárkép, amely Szent Mórt ábrázolja. A templomhajót festett, gazdag tagolású neogótikus famennyezet fedi, az apszist és a kápolnákat freskók dísztik. A főoltárképet id. Vastagh György neves festőművész festette, az oltárokban pedig Szent Ince és Szent Fausztina vértanúk ereklyékéi kaptak helyet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése