Hármas-Körös (2020)


A Hármas-Körös Magyarország legtisztább vizű folyója, amely szabályozása átrajzolta a vidék vízrajzi térképét. A folyó és hullámtere páratlan növény- és állatvilágot rejt, ezért a terület természetvédelmi oltalom alatt áll, a Körös-Maros Nemzeti Park része.

Horgász a Kecskészugi csatlakozásnál

A Hármas-Körös a Körösladánytól délnyugatra születik, ahol Kettős-Körösbe torkollik a Sebes-Körös. A folyó útja Csongrádnál ér véget, miután a Tiszába ömlik. A Körös évszázadokon át szabadon kanyargott a síkságon, míg nem a 19. századi folyószabályozás áldozata lett. A lecsapolások következtében a nádasok helyét a legelők és szántók vették át. A vízfolyás vonalát napjainkban vadregényes fűz- és nyár erdők kísérik. Az itt kialakított kubikgödrök és a több tucat holtág, úgynevezett szentély-típusú élőhelyekké váltak az évtizedek során.




A Hármas-Köröst egyik érdekessége, hogy a békésszentandrási duzzasztó ketté osztja a folyót. A Sebes-Körös torkolattól a duzzasztóműig, mintegy 4-4,5 méter küszöbszintet ad a vízlépcső, így létrehozván egy szélesebb, mélyebb, lassabban mozgó felsővizet. Míg Békésszentandrástól a Tiszáig egy meredek, magas partfalú, keskenyebb mederben siető folyó látható.



A folyó gyomaendrődi szakaszán több szabadstrandot, kempinget és vízi túrázó pihenőhelyet is kialakítottak. A város Önkormányzata pedig a Körös árterében a folyó medrét követve 26 kilométeres túravonalat alakított ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése