Szűz Mária és Szent Ányos templom és kolostor (2023)



Tihanyi bencés apátság templomának jellegzetes tornyát minden hazánkfia egyből felismeri. A félsziget jelképének is számító kéttornyos, barokk templom az I. András királyunk által alapított monostorhoz tartozik.

A Pannonhalmi Főapátság levéltárában őrzött oklevelét tanulsága szerint tihanyi bencés apátságot I. András király alapította 1055-ben. A Szűz Mária és Szent Ányos tiszteletére felszentelt kolostor templomot 11. században építették, de az egyenes szentélyzáródású, keletelt középkori épületből csak az altemplom maradt meg. A törökök megjelenésekor a kolostort köré erődítmény építettek, és a szerzetesek 1534-ben elhagyták építményt. Az itteni erőd a balatoni végvárrendszer fontos láncszemévé vált, a törökök soha sem tudták elfoglalni.

Az egykori templomot súlyos károk érték, amikor 1702-ben a várat felrobbantották Habsburgok. Az apátság csak azután után kezdte vissza nyerni eredeti funkcióját, amikor 1719-ben neki kezdtek a templom és a kolostor újjáépítéséhez. A Wittwer Márton építész tervei szerint épült apátság 1735-re készült el, és az építkezéshez  felhasználták a vár köveit is. Ez az épületegyüttes a következő évben leégett. A ma is látható kolostort és templomot 1740-1754 között építették fel.

A bencés rend manapság is itt él a falak között, és az ő életükbe is bepillantást nyerhet a látogató. Az épületben ezen kívül múzeum és könyvtár is működik, de itt őrzik még az alapító, I. András király koporsóját is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése