Theodora-forrás (2023)




A Káli-medence felszínét év milliárdokkal ezelőtt olyan természeti erők formálták, amelyek lehetővé tették, hogy itt törjön fel a térség leghíresebb vize, a Theodora-forrás. 
A már több mint 110 éve palackozott ásványvizünk takaros forrásházának a vulkanikus eredetű tanúhegyek ölelésében és egy tőzeges láprét közelében fekvő Kékkút ad otthont.

A Balaton-felvidék forrásait már a Római Birodalom idején is ismerték, több különös monda és mítosz kering ezekről a vizekről. Egy legenda szerint Theodora császárné előszeretettel fogyasztotta a kékkúti hűs, frissítő ízű ásványvizet, amelyet később az uralkodó után, Theodora névre kereszteltek el. A helyi Anna-forrás vízét 1907-ben kezdték palackozni a környékbeliek számára. Miután a víz jó híre országszerte terjedt több gyártó is megpróbálta piacra dobni a forrásvizet. De áttörés csak 1957-ben induló Kékkúti Ásványvíz Rt. tudott elérni, amely az azóta eltelt időben gyárrá fejlődött köszönhetően az ásványvíz ivás hazai meghonosodásának.


A kékkúti üzem később a környék turisztikai vonzeröjének fejlesztése érdekében két tanösvényt is létesített, amelyek a Káli-medence természeti kincseibe engednek betekintést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése