Hegyestű Geológiai Bemutatóhely (2023)



A Balaton-felvidék talán leglenyűgözőbb természeti csodáját bemutató Hegyestű Geológiai Bemutatóhely nem más, mintegy 50 méter magas, több millió évvel ezelőtt keletkezett bazaltkúp. A Monoszló és Zánka között elhelyezkedő 336 méter magasságú Hegyestűt a Káli-medence keleti kapujaként is szokták emlegetni.

A Hegyestű kialakulása kb. 8 millió évvel ezelőtt az alkáli bazaltvulkanizmusban, a késő-miocénben kezdődött, és a pliocén végén, pleisztocén elején fejeződött be. A hosszú vulkáni működés során a lassan lehűlő bazalt függőleges, jellegzetes, sokszögletű, oszlopos formájú repedezett. Az 1930-as évektől kezdték bányászni a sokkrétű kőzetet, amelyet végül, az erőteljes tiltakozások hatására, 1970-ben szüntettek be.

A nagyjából a felére letermelt hegyet az 1990-es években természetvédelmi oltalom alá helyezték, és geológiai bemutatóhelyet rendeztek be az egykori bánya területén. Napjainkban az itt álló fogadóépületben álállandó kiállítás tekinthető meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park jellegzetes geológiai- és természeti értékeiről. 

A két szintes, hatalmas sziklafal csúcsára is lehetőség van felsétálni, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Balatonra és a Tapolcai-medence tanúhegyeire. A Hegyestű egyébként a 27 kilométer hosszú „Tűz útja tanösvény” egyik állomása is, a sétaút egyébként a térség vulkánjait, a régmúltat, az egykor itt munkálkodó hatalmas erőket mutatja be.

Figyelem! A Hegyestűre vezető tanösvény bejárása és a kiállítások megtekintése belépőjegyhez kötött!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése