Ozorai Pipo vára (2024)













Tolna megye egyik legjelentősebb műemléke Ozorán található, ugyanis itt áll Magyarország egyetlen reneszánsz stílusban helyreállított várkastélya.

A patak fölötti dombon álló gótikus várkastélyt a firenzei kereskedőcsaládból származó Filippo Scolari építtette 1416 és 1423 között. Pipo - ahogy Magyarországon nevezték - a simontornyai várkapitány, Ozorai András lányát, Borbálát vette feleségül, így kapott engedélyt Zsigmond királytól a főúri rezidencia megépítésére. A szabályos négyzet alaprajzú épületet akkoriban várfal vette körül, a sarkait kerek tornyok erősítették, és a várárokban pedig a Sió vize folyt.
 Az épület belseje az itáliai paloták jellegét tükrözte, a belső udvaron még egy folyosó is futott körbe. A Pipo halála után a kastély feleségére szállt, aki végrendeletében a Hédervári Lőrinc nádorra hagyta. A Hédervári család az 1510-es években a várkastély egyrészét reneszánsz stílusban átépíttette. Ekkor készült az udvar földszinti folyosójának korlátos árkádsora, és az emeleti boltozatok famennyezete.A török 1545-ben ostrom nélkül foglalta el az épületet, amely 140 évig volt az Oszmánoké.

 
A török idők után, 1729 és 1733 közt herceg Esterházy Pál Antal építtette újjá a romos várat. Az uradalmi központ hivatallá váló kastélyt barokk homlokzattal látták el, az épület belső terei pedig stukkódíszítést és rokokó falfestést is kaptak. Az 1780-as években a várkastély főúri pompáját teljesen elvesztette, ugyanis magtárrá alakították. A II. világháborút követően az épület állami tulajdon került, és továbbra is gabonatárolóként használták.

Az ozorai vár helyreállítása 1981-ben kezdődött el, de csak végül 2015-re készült el. Napjainkban a felújított reneszánsz várkastélyban megtekinthető a belső udvar és az emelet termei is, ahol a hitvesi hálószoba, a díszes trónterem, a reneszánsz ebédlő, és a várkápolna látható. Ezen kívül egy állandó kiállítás mutatja be vár hat évszázadot átívelő, folyamatosan változó formáját és történetét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése