Himfai-tó (2024)

Felsőmarác község határában található a híres Himfai-parkerdő, amelyben a 12 hektáros Környezetvédelmi-tó terül el. Az őrségi tó a 20. század második felében olyan népszerű volt, hogy még neves színészek is megfordultak itt, mint például Straub Dezső vagy Mikó István.

A Vas megyei tó létrehozását gróf Sigray Antal országgyűlési képviselő erdésze Trummer Rudolf tervei után alakították ki. A tó körüli parkerdőt az 1970-es években hozták létre a szombathelyi erdészek, amely nevét az egykoron itt húzódó Himfalu nevű település után kapta. A területet 1978-ban az Őrségi Tájvédelmi Körzethez csatolták, 2002 óta pedig az Őrségi Nemzeti Park része. Időközben a környezetvédelmi tóból népszerű kiránduló hely lett, ahová a családok előszeretettel járnak le ide pihenni.

A tó környékét a 2010-es években felújították, és az erdőben sétautakat alakítottak ki. Napjainkban pihenőhely, esőházak, és szalonnasütőhely várja az ide érkező turistákat. A tó ma is kedvelt horgászhely, amely rendkívül gazdag csuka, ponty, keszeg és egyéb halfajokban. Viszont magából a vízből ma már alig látszik valami, ugyanis belepte a sulyom és ezt védett növény nem lehet eltávolítani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése