Kőszikla-szurdok (2023)


A Nagybakónak település szomszédságában húzódó Kőszikla-szurdok Zala megye egyik egyedülálló látványossága, ugyanis a 300 méteres magas szelíd dombok közé beékelődött vadregényes vízmosáson csak vaslétrák segítségével tudunk átjutni.


A Zalai-dombság nagy részét laza üledékes közétek borítják, amelybe az országos átlagnál nagyobb mennyiségű csapadékkönnyedén vízmosásokat tud létre hozni. Ezért a kistájon több helyen is mély völgyeket találunk, s ezen szurdok közül minden bizonnyal a Kőszikla-szurdok a leglátványosabb. A nagybakónaki vízmosásnál alján ma is csörgedezik az időszakos vízfolyás, amely még napjainkban is alakítja völgyet az itteni laza üledékbe. 

A szurdok bejáratát egy információstábla jelzi, és innen kezdődik a kalandos rész, amely foghíjas létrákon és keskeny szűk ösvényeken vezet. A szurdok végén pedig három létrán lehet visszajutni a turistaútra, amelyek közül a leglátványosabb a középső, az égnek meredő függőleges vas építmény. 

Figyelem a szurdok látogatása esős időben nem ajánlott, ugyanis a meredek hegyoldalban kanyargó agyagos ösvény nagyon csúszóssá és veszélyessé válhat vizes körülmények esetén!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése