Mesztegnyői Állami Erdei Vasút (2023)


A Mesztegnyői Erdei Vasút Magyarország az ország egyik leghangulatosabb kisvasútja volt egykoron, ugyanis vonala nagyrészt erdőben vagy tavak mellett halad. Sajnos a SEFAG Zrt. beszüntette a vasútiközlekedést ezen a vonalon az erdei vasút balesetveszélyes állapota miatt, felújítása és újra indítás időpontja még nem ismert.

A Boronka-Melléki Tájvédelmi Körzeten áthaladó kisvasutat 1925-ben építtették a Hunyadi grófok, hogy a mesztegnyői erdőkben kitermelt faanyagot szállítsák vele. Később a vasút a környék halastavainak szállítási feladatait is ellátta az akkoriban kb. 6 km hosszúságú vonalon. A Mesztegnyő és Nagyhomok között járó vagonokat ebben az időben még lovak vontatták, csak 1958-tól által át dízelmozdonyokra. Az addigra már 9 km-es hosszúságúra nyúlt pályán az 1960-as felújítás követően indult meg a személyszállítás. 

Ekkor még Kakpuszta, Libickozma, Háromház, Kopárpuszta, Lencsenpuszta és Cserfekvés települések lakosainak a kisvasút jelentette az egyetlen közlekedési eszközt. A 70-es évektől a falvak elnéptelenedése és a faanyag kitermelésének csökkenése miatt egyre kisebb vonalon közlekedtek a mozdonyok. A Mesztegnyői vasút járműveit 2010-ben és 2013-ban felújították a turizmus fellendülése miatt, sőt két tanösvényt is létrehoztak a vasút Kakpusztai végállomásán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése