Százéves Cukrászda (2023)




A Százéves cukrászda a város egyik leglátogatottabb nevezetessége, amely Magyarország második legrégebbi cukrászdája. Napjainkban a száz évvel ezelőtt is cukrászműhelyként működő épületbe lépve díszesen festett falak közé csöppen a látogató, ahol az eredeti biedermeier bútorok között hagyományos sütemény, parfé-, cukorka- és fagylaltkínálatból választhat az éhes vendég.


A belvárosi katolikus nagytemplom tőszomszédságában található empire stílusú épület az 1801. évi tűzvész után készült el, és 1839-ig gyógyszertár működött benne. A cukrászdát 1840-ben alapította Salis András cukrászmester, majd működtetését Reinhardt József vette át. Ezt követően a műhely Reinhardt Cukrászdaként híresült el, és csak 1952-ben változtatták meg nevét Százéves Cukrászdára.



1984-1986 között az épületet helyreállították, amely során igyekeztek a reformkori hangulatot visszaidézni, és az egykori cukrászműhely helyén pedig cukrászmúzeumot rendeztek be korabeli eszközökkel. A cukrászdát legutójára 2004-ben újították, amikor is Balogh László vette át kézműves cukrászda üzemeltetését. Az itt előállított sütemények és főzött fagylaltok, illetve Cadeau kézműves bonbonok, csokoládék továbbra minőségi alapanyagokból kézműves módszerekkel készülnek.


A Százéves Cukrászda berendezési tárgyai és eredeti bútorzatai ma is vonzza a turistákat. Ugyanis az egykori cukrászműhely helyén napjainkban cukrászmúzeum található, amelyben korabeli eszközökkel berendezett kiállítás látható. Az apró múzeum egyik nagy kincse egy 32 sípos géporgona, amelyet Josef Hain bécsi mester készített 1819-ben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése