Zirci Ciszterci Apátság (2020)


A zirci ciszterci apátság a ciszterci rend magyarországi központja, amely napjainkban is az egykori hagyományokat követve és megőrizve él tovább. A rend napjainkban egy látogatóközpontot működtet, ehhez a gyönyörű tájképi és műemléki környezethez tartozik a templom, a könyvtár és arborétum is.


A középkori zirci ciszterci apátságot III. Béla király alapította 1182-ben, az ezt követő évtizedekben épült a román stílus templom és a monostor is. A apátság virágkorát az Árpád-házi királyok uralkodása alatt élte, mongolok támadását még valahogy átvészelte, de a pestisjárvány mély sebeket ejtett a renden. Ezt a hanyatlást Mátyás se tudta megakadályozni, a török hordák előretöréskor már Zirc üresen állt. Az apátság könyv- és levéltára megsemmisült, és az épületek pedig pusztulásnak indultak. 

A 18. században a Sziléziából szerzetesek érkeztek Zircre, új monostor és templom építettek. Sajnos a régi épületeket magába kebelezte a barokk küllem, és az eredeti építményekből csak egy pillér alsó szakaszát hagyták meg, amely napjainkban az apátságon kívül látható és Szent Imre szobra áll rajta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése