Bocz-kereszt (2016)

A Bocz-kereszt a Zengő csúcsától mintegy 250 méterre található, a sárga háromszög jelzésű turistaúton. A kereszt mellől remek kilátás nyílik a püspökszentlászlói kastélyra.
A kereszt keletkezése 1797-be nyúlik vissza, ekkor álltatta gróf Esterházy László Pál, pécsi püspök. Helyiek szerint viszont az első feszületet Bocz család állíttatta, de az biztos 1918-ban Bocz János és neje felújíttatta és ekkor került ide egy a helyiek által gyönyörűnek leírt vaskereszt. Ez a feszület 1986-ban egy viharban megrongálódott, helyére 2000-ben került a jelenlegi vaskereszt

A kereszthez két legenda is kapcsolódik az egyik a még ma is őrzött népszokás, a Bárányles-zarándoklat. Ezen húsvét vasárnap hajnalán vesznek részt a helyi férfiak, akik felmennek a Zengő hegy oldalában álló kereszthez és tüzet gyújtanak, énekelnek, beszélgetnek. Ez a szokás Jézus feltámadását, vagyis az Úr bárányának eljövetelét jelképezi. 
A szokás magyarázatának van egy másik mondája is, amely szerint egyszer egy nagy viharban egy vándor eltévedt a hegyen, de megjelent neki Isten báránya és megmutatta neki a helyes utat. A történet szerint ez a vándor nem más volt, mint a a hosszúhetényi Bocz-család első betelepülő tagja, Bocz Pál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése