Szűz Mária Keresztények Segítsége Erődtemplom (2014)
A helyreállított templom 1924 után
fotó: sulinet.huAz országban is egyedülálló középkori templom található Óföldeák északi végén, amely jelenleg felújított állapotban is a megye egyik legszebb ilyen jellegű épülete.

A ma is álló templom elődje valószínűleg a 15. század második felében épült, és eredetileg gótikus boltozattal rendelkezett. A követő évszádban a templomot újjáépítek és védőfalat húztak köréje. A környék hírhedett nagyárvize a falut sem kímélte, ezért az itteni település a távolabb (Földeák) költözött. A megrongálódott épületet a Návay család magtárként használta, a templom berendezéseit pedig átköltöztették a földeáki templomba. Návay László azonban a szibériai száműzetéséből hazatérve úgy döntött, hogy helyreállíttatja az elődei által igen csak elhanyagolt templom épületét. Az immár régihez hasonló pompában tündöklő épületbe 1923 és 24 között szárnyas oltárt készítettek a búcsújáró helyek Mária képekeinek mintájára.

A templomot a 2000-es évek elején Gyulai Endre, a Csanád megyei püspök zarándokhelyé nyilvánította.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése