Keresztelő Szent János templom (2023)


Kiskundorozsma egyik büszkesége a dombon álló, várszerű kőfallal körülvett impozáns templom, amely 52 méter magas tornya már messziiről jelzi a településrész közeledtét.

A Durusma család által alapított dorzsmai monostort már 1237-ben említik a források. Akkoriban már állt egy kéttornyú román stílusú kőtemplom, amelyet feltehetőleg bencések birtokoltak. Ezt a tényt alátámasztja a mai templom szentélyének falába beépített román kori faragvány is. A monostort előbb tatárok dúlták fel, majd a török az épület köveinek felhasználásával erősítették meg a szegedi várat. A helyi katolikus közösség 1726-ban egy új kis kőtemplomot épített Nepomuki Szent János tiszteletére, amelyet 1752-53-ban kibővítettek. 

A ma is látható, főútvonalak találkozásánál álló dombon épült késő barokk római katolikus templom régebbi templomok helyén 1793 és 1822 között épült Fischer Ágoston tervei alapján.

A templomban látható főoltárt 1800-ban készítette Christened József tiroli szobrászmester, és a szószék is az ő munkája. A templomban három darab mellékoltár található még, a Boldogságos Szűz Mária és Szent István oltár a templommal egy idős, viszont a Szent Anna oltár csak 1861-ben készült el.

A templombelső értékei még a kora klasszicista szószék, padok, és a sekrestyeszekrény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése