Nagykopáncsi Szent István király-kápolna (2024)
Békés és Csongrád megye határán áll az egykori Mezőkopáncs Árpád-kori temploma, amelyet miután pusztulásnak indult újra rekonstruáltak neoromán stílusban.


A feljegyzések szerint a templom a 12. században épülhetett a Kopáncsi-pusztába, valószínűleg II. Géza király idejében. Legalább is erre következettének a tudósok a feltárások előtt itt megtalált II. Géza király korából való pénzérmék után. A 13. században kápolnát gótikus nyugati karzattal és bélletes kapuval bővítették. A pusztulásnak indult épületet a 16. századig használták, újjáépítése egészen 20. század elejéig váratott magára. Ekkor Dr. Csepregi Imre makói plébános kezdeményezésére újra alakult a Csanádvármegyei Történelmi és Régészeti Társulat, amely 1933-1935 között restaurálta a mezőkopáncsi kápolnát. Az újjáépítést során Szabó Imre makói főmérnök tervei alapján a megmaradt falszakaszokat tökéletesen konzerválták és illesztették be a templom szerkezetébe. A neoromán stílusú Árpád-kori templom megújítása olyan jól sikerült, hogy mai építészeknek is követendő példaként szolgálhatna.


A templom kertje is szépen rendben van tartva napjainkban, ahol különböző növényfajok, bokrok, cserjék, tuják és fenyők láthatóak, amelyek nevét a mellettük elhelyezett kis táblákon találjuk. Az Egyházmegyeközi Papnevelő Intézet növendékeinek szállásául szolgáló lakóépület áll még itt a hangulatos kis arborétumban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése