Karapancsai Kastély és Major (2023)





A Habsburgok karapancsai vadászkastélya az Alsó-Duna völgy vadregényes területén, a magyar-horvát-szerb határvonalak találkozásánál áll eldugottan. A két kastélyból, valamint majorsági épületekből álló műemlékegyüttes napjainkban is látogatható, és a Gemenc Zrt. munkálkodik a kastély értékeinek megőrzésén.


A Hercegszántóhoz tartozó, a Duna árterének egyik mese szép erdőjében álló Karapancsai Kastély és Majorság egykori területét elsőként Savoyai Jenő herceg kapta a török harcok idején tanúsított hősiességéért. Az uradalom később vissza szállt a császárra, és ezt követően a Habsburgok birtokolták. Habsburg Albert idején vált mintagazdasággá a birtok, aki világszínvonalra emelte a helyi vadgazdálkodást. Albrecht 1895-ös halála után a birtokot Habsburg Frigyes és felesége, Izabella főhercegasszony örökölte, akik fejedelmi vadászatokon vendégelte meg többek között közt I. Ferenc József császárt, II. Vilmos német császárt, Ferenc Ferdinánd trónörököst és gróf Széchenyi Zsigmondot. Ez időtájt épült meg az uradalom ékkőve a Nagykastély. Az 1910-ben elkészült barokk kastély parkjához a kertterveket a császári udvar főkertésze, Anton Umlauft készítette.




A 2015-ben felújított vadászkastély és a hozzátartozó majorság szállásként és turistaközpontként működik. A kiskastélyban Erdészet- és Vadászattörténeti kiállítás, az egykor cselédlakásként szolgáló épületben pedig turistaszálló működik. Lehetőség van még a kastélyparkot is bebarangolni, ahol egy 11 állomásos tanösvény mutatja be az itteni értékeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése