Ropoly-völgyi Horgásztó (2022)




A Ropolyi-tó a Zselici Csillagpark szomszédságában, egy meseszép völgyben található. Az egykori horgásztó napjainkra egyre népszerű a kirándulók körében, ugyanis a tó környékét büfével, pavilonnal, tájházzal és egy kis kápolnával színesítették.

A zselici turistautak csomópontjában fekvő tavat eredetileg 1980-ban vaddisznók itatására és dagonyázásra alakította ki a SEFAG Zrt.. 2007-ben a Zselici Erdészet a helyi turizmus fellendítése érdekében a ropolyi vízfelületet felújíttatta, a medret kikotortatta és horgász helyek hozott létre. 2019-től pedig a mai igényekhez igazodva több lépcsőben látványtóvá varázsolták a híres vizet. A csónakázótó legszebb része a közepén található kis mesterséges sziget, amelyhez egy gyaloghíd vezet.

A tó mellett áll két impozáns épület is, az egyik a somogyi népi építészet jellegzetes vonásait magán viselő tájház, amely a faragott tornácoszlopaival, nádfedeles tetőjével, és spalettás ajtajával a környékbeli falvak hagyományait idézi meg. A nádfedeles épületben a környék népművészetét és a parasztság egykori használati tárgyait állították ki. A turisztikai csomópont legújabb attrakciója egy új építésű kis kápolna, amely teljesen belesimul a tájba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése