Az eperfa bár nem régóta elterjedt Magyarországon, de régen mégis nagy becsben tartották. Eleinte csak Mária Terézia idején selyemhernyók tenyésztése miatt kezdték az utak mellé telepíteni eperfákat. De végül a honi selyemkészítés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és a találékony magyarság nem hagyta veszni a fekete, fehér vagy rózsaszín gyümölcsöt. A falusiak pálinkát és a lekvárt készítettek az ízletes gyümölcsből, de takarmányként is felhasználták, ezért az udvarba is ültették a fákat.
Magyarországon napjainkban két eperfafajtával lehet találkozni, a fehér eperrel, amely Kínából származik és a Közép-Ázsiában őshonos fekete eperrel. Egy régi beszámoló szerint az Ormánságban komoly kultúrája volt egykoron a lekvár és pálinka készítésnek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése