Szabadkígyósi Wenckheim-kastély (2022)



A Dél-Alföldön, Szabadkígyóson rejtőzik az ország egyik legszebb Wenckheim-kastélya, amely 2022 tavasza óta ismét korhű főúri pompájában díszeleg. Az épület a Magyarországi kastélyépítészet műremeke, hiszen építtetője, Wenckheim Krisztina kívánságára a kastélynak 52 (hét egy évben) szobája, 365 (nap egy évben) ablaka, és 4 (évszak egy évben) bejárata van a műemléképületnek.

1798-ban osztották fel az ország délkeleti részén elterülő hatalmas Harruckern-birtokot és a kígyósi uradalmat gróf Wenckheim József kaparintotta meg. Fiai halála után a kígyósi birtok unokájára Wenckheim Krisztinára szállt. A hatalmas vagyon megtartása miatt Krisztina 1872-ben házasságot kötött unokatestvérével, Wenckheim Frigyessel. A házasságkötés után új kastélyt építtettek 1875 és 1879 között. A historizáló, német neoreneszánsz stílusú épület terveit a kor híres építésze, Ybl Miklós készítette. A tornyokkal, reneszánsz hatású loggiás terasszal díszített főépület mellé, hasonló stílusban személyzeti és konyhaépület is készült. A rezidenciát a kor legmodernebb technikai vívmányaival szerelték fel, egy gőzgép látta el a kastély szobáit, a parkot és az istállót vízzel. A kültéri világítást pedig gázlámpákkal oldották meg, amelyhez a gázt helyben fejlesztették.

A gróficsalád 1944 augusztusában hagyta el a kastélyt, mert a háború elől Bécsbe menekültek. Ezt követően az épületet államosították, és a helyi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakiskola költözött be ide. 

A kastélyt 2019 és 2022 között állították helyre, és jelenleg a „Vendégségben Wenckheiméknél” című kiállítás tekinthető meg az épületben. Az ide érkező látogatók miután belépnek az épületbe egy varázslatos, arisztokrata világba csöppennek, ahol játékos formában élhetik át az egykori főúri hagyományokat. Jelenleg a kiállítás csak szakvezetéssel látogatható, de hamarosan használhatóak lesznek azok az interaktívelemek is, amelyeken a kastély egykori lakói mesélnek hétköznapjaikról vagy ünnepeikről.


A kastélyhoz tartozik egy formára nyírt bukszusokból és tiszafákból kialakított, barokkos vonalvezetésű franciakert is, szökőkutas medencével. Körülötte pedig vadregényes angolkert terül el egy mesterséges tóval és több látványos híddal. 

A kastélyparkot a szakiskola gondozta egészen 1997-ig, ettől kezdve pedig a Körös-Maros Nemzeti Park része, és a Szabadkígyósi Tájvédelmi Körzethez tartozik.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése