Festetics-kastély (2021)

Kissé eldugottan áll a Mezőföld szívében a dégi Festetics-kastély, amely a magyarországi klasszicista kastélyépítés egyik műremeke. S nem mellékesen ez az épület körül az ország legnagyobb angolparkja húzódik. A bájos parkban megcsodálhatjuk a parádésistállót, a kiskastélyt, a rózsakertet, a teniszpályát és Szerpentin-tó közepén álló bájos Hollandi-házat.

Parádésistálló
Gróf Festetics Lajos 1769-ben szerzete meg dégi birtokát, és a bájos mezőföldi területre egy kisebb kastélyt építtetett. A ma is látható épület a megvagyonosodott fia, Festetics Antal építette 1810 és 1815 között. A császári és királyi kamarás a kor legkiválóbb klasszicista építészét, Pollack Mihályt bízta meg a kastély megtervezéssel. Az elkészült kastély Festetics Antal regnálása alatt a magyarországi szabadkőművesség titkos központja lett. A legenda szerint szabadkőműves szertartásoknak adott otthont a dégi kastély, és itt őrizték a szabadkőművesek titkos levéltárát is.


Teniszpálya
A látványos angolpark fő elemét, a kis szigeten álló Hollandi-házat már gróf Festetics Pál idejében emeleték 1891-ben. Unokaöccse, Festetics Sándor gróf pedig az 1920-as években átalakíttatta, korszerűsítette a kastélyt, ekkor kapták meg a belső terek ma is látható, a klasszicizmus formavilágukat követő dekorációt. Sajnos a II. világháború a kastélyt sem kímélte, ugyanis a világégés alatt a berendezés, és az értékes könyvtári gyűjtemény nagyrésze a fosztogatás áldozata lett. Az épület a háború után gyermekotthonnak adott helyet, ezután az épület állapota romlani kezdet, és 1996-ban be is zárták.

A kastély felújítása a Nemzeti Kastélyprogram keretében, 2012-ben kezdődött meg és napjainkban is folyik. Várhatóan 2022-től már biztosan látogatható lesz az épületegyüttes, és a kiállítások. A kastélypark napjainkban is megtekinthető, sőt akár kutyával is sétálhatunk a parkban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése