Szarvaskő vára (2021)

Az apró bakonyi település fölé magasodó sziklaszirten áll a döbröntei Szarvaskő vára, amely nem összekeverendő bükki névrokonával.

A település egykori magja az Árpád-korban a Csák nemzetség birtoka volt, és az ugodi uradalomhoz tartozott. A birtokot előbb Tördemici Fehér Pál, majd a Szalók nembeli Himfyek foglalták el. Az utóbbiak építették a vár első épületeit is 1367-1374 körül. A vár valószínűleg a nevét a család címerállata miatt kapta. Nagy Lajos király idejében élte a vár a virágkorát, a jelentősebb bővítések is ekkor, a 14. században készültek. A vár 15. századtól a rablólovagok fészke volt, ezért Mátyás király elzálogosítototta a birtokot. 

forrás: varlexikon.hu

Bánd ura, Essegvári végül házasság révén kaparintotta meg a várat, aki a kor harcászati igényeinek megfelelően ágyúrondellával és új bejárattal bővítette. Az erőd a török időkben stratégai szerepét elvesztette, a 18. században a faluba érkező német telepesek a házaik építéséhez a kövek egyrészét elhordták.

A várat először a 19. század második felében Rómer Flóris mérte fel. Majd 1990-ben és 2001-ben állagmegóvó munkák zajlottak a várnál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése